Αγορές από κινητό eshop 2023

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαβάζετε αυτό το άρθρο στο κινητό σας τηλέφωνο. Αν ναι, ανήκετε στο 65% των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας σύμφωνα με τα στοιχεία του Google Analytics!

Στην πραγματικότητα, με την πρόοδο στην ποιότητα των συσκευών και την φτηνή και εύκολη συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο μέσω κινητού, όλο και περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνά μας αντί για tablet, φορητούς υπολογιστές και επιτραπέζιους υπολογιστές για να κάνουμε τα πάντα – περιήγηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάγνωση άρθρων, εργασία και αγορές στο διαδίκτυο.

Αγορές από κινητό τηλέφωνο eshop 2023
Αγορές από κινητό τηλέφωνο eshop 2023

Αγορές από κινητό eshop 2023 – Τι λένε οι αριθμοί

Το πρώτο και πιο προφανές είναι απλώς ότι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους για να επισκέπτονται ιστοσελίδες. Αυτό είναι ξεκάθαρο στα τελευταία δεδομένα, με το τεράστιο 60% της παγκόσμιας επισκεψιμότητας να προέρχεται από κινητές συσκευές το ημερολογιακό έτος που πέρασε.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι το 2023, ο αριθμός των χρηστών smartphone στον κόσμο είναι 6,92 δισεκατομμύρια, που μεταφράζεται σε 86,29% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Εύκολα αντιλαμβανόμαστε ότι στο σύνολο τους αυτοί οι χρήστες έχουν και πρόσβαση στο διαδίκτυο και είναι δυνητικοί επισκέπτες και πελάτες ενός ηλεκτρονικού καταστήματος όπου και να βρίσκεται αυτό. Εάν δε, το κατάστημα διαθέτει έκδοση ή είναι στην Αγγλική γλώσσα, είναι στην καλύτερη δυνατή θέση για αύξηση των πωλήσεων του.

Στις αναπτυγμένες χώρες περίπου τα τρία τέταρτα των ενηλίκων  (76%) δηλώνουν ότι αγοράζουν πράγματα στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας ένα smartphone, ενώ ένα κάπως μικρότερο μερίδιο (69%) δηλώνει ότι πραγματοποιεί αγορές μέσω επιτραπέζιων ή φορητών υπολογιστών. Πολύ λιγότεροι (28%) αναφέρουν ότι αγοράζουν προϊόντα στο διαδίκτυο από tablet.

Αγορές από κινητό eshop 2023 – Στατιστικά στοιχεία

  • Το 84% των σύγχρονων νοικοκυριών διαθέτουν έξυπνο τηλέφωνο
  • Τουλάχιστον το 79% των χρηστών smartphone έχουν πραγματοποιήσει αγορές μέσω διαδικτύου χρησιμοποιώντας την κινητή συσκευή τους τους τελευταίους 6 μήνες
  • Υπολογίζεται ότι πάνω από το 50% όλων των αγορών ηλεκτρονικού εμπορίου κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου του 2022 έγιναν σε smartphone
  • Τα έσοδα του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελούν πλέον το 15% του συνόλου των εσόδων λιανικής
  • Το 80% των αγοραστών χρησιμοποίησαν ένα κινητό τηλέφωνο μέσα σε ένα φυσικό κατάστημα είτε για να αναζητήσουν κριτικές προϊόντων, να συγκρίνουν τιμές ή να βρουν εναλλακτικές τοποθεσίες καταστημάτων
  • Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται αυτήν τη στιγμή περίπου 15 δισεκατομμύρια φορητές συνδεδεμένες συσκευές

Αγορές από κινητό eshop 2023

Το 2022 οι πωλήσεις στο Ελληνικό ηλεκτρονικό εμπόριο θα διαμορφωθούν στα 15,8 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 10% έναντι των 14,4 δισ. ευρώ του 2021.

Όπως αναφέραμε η χρονιά ορόσημο είναι το 2020 όπου τα κέρδη των ηλεκτρονικών καταστημάτων εκτινάχθηκαν στα 13,3 δισ. ευρώ με αύξηση κατά 77% έναντι των 7,5 δισ. ευρώ του 2019!

Αγορές από κινητό eshop 2023

Τούτου λεχθέντος, εάν διαθέτετε ένα κατάστημα ηλεκτρονικού εμπορίου, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχετε μια εύχρηστη εμπειρία αγορών από κινητά που περιλαμβάνει ένα καλά σχεδιασμένο περιβάλλον εργασίας χρήστη μαζί με εκπληκτική γρήγορη ταχύτητα πλοήγησης. Πρέπει οπωσδήποτε να εξυπηρετήσετε τους χρήστες κινητών και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κάνετε αγορές από κινητά κατά τη διάρκεια ενός έργου σχεδίασης ή ανακατασκευής ιστοσελίδων ηλεκτρονικού εμπορίου και τα κινητά πρέπει να αποτελούν σημαντικό μέρος της στρατηγικής ψηφιακού μάρκετινγκ.

Αν δεν το κάνετε αυτό σημαίνει απλώς ότι αγνοείτε τους μισούς πιθανούς πελάτες σας. Αυτό έχει επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο εξετάζετε τη σχεδίαση της ιστοσελίδας σας , πώς πρέπει να σκέφτεστε το SEO του ηλεκτρονικού εμπορίου και τη σημασία της βελτιστοποίησης του ιστότοπου σας για αποτελέσματα αναζήτησης για κινητά.

Αγορές από κινητό eshop 2023 – Τι πρέπει να κάνουμε;

Γεγονός είναι ότι είναι πλέον στατιστικά πολύ πιο πιθανό οι πελάτες ηλεκτρονικού εμπορίου να αλληλεπιδρούν με το κατάστημα σας από smartphone ή tablet παρά από επιτραπέζιο υπολογιστή. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση, είναι δική σας ευθύνη να δημιουργήσετε μια εμπειρία αγορών που να αρέσει στους πελάτες σας. Οι αγοραστές από κινητά είναι επιπόλαιοι, και δικαίως. Με την άκρως ανταγωνιστική φύση του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι πελάτες σας δεν θα διστάσουν να αγοράσουν από τους ανταγωνιστές σας, αν προκύψει ακόμη και ο παραμικρός πονοκέφαλος.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 40% των χρηστών θα πάει στον ανταγωνιστή μετά από μια κακή εμπειρία αγοράς, ωστόσο ένα ανησυχητικό 84% αντιμετώπισε δυσκολίες στην ολοκλήρωση μιας συναλλαγής μέσω κινητού. Αυτός είναι ένας απίστευτα υψηλός αριθμός και δείχνει πόσο μεγάλη είναι η ευκαιρία για τις εταιρείες να επωφεληθούν από τη μετατροπή των καταναλωτών δημιουργώντας καταστήματα που ανταποκρίνονται σωστά σε κινητά και είναι φιλικά προς τον χρήστη. Είναι ένας λόγος που η Amazon εστίασε στο να κάνει μια εύκολη εμπειρία αγορών και μπόρεσε να κερδίσει ένα τεράστιο κοινό και να αναπτυχθεί.

Αγορές κινητό eshop 2023

Αγορές από κινητό eshop 2023 – Τα Trends

Το ηλεκτρονικό εμπόριο (ecommerce) βρίσκεται σε τεράστια άνοδο τα τελευταία χρόνια, αλλά μπορεί να μην είναι το επόμενο πραγματικό σύνορο για αγορές καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο από κινητά (mcommerce) συνεχίζει να γίνεται πιο δημοφιλές.

Αλλά τι είναι ακριβώς το mcommerce και πώς το συγκρίνουμε  με το ecommerce;

Με απλά λόγια, το ecommerce περιλαμβάνει αγορές μέσω κινητής συσκευής (συνήθως smartphone), ενώ το ecommerce περιλαμβάνει αγορές μέσω διαδικτύου μέσω του υπολογιστή σας.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό κανάλι για αγορές και να αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών. Οι καταναλωτές εξαρτώνται από τις ψηφιακές συσκευές τώρα περισσότερο από ποτέ, και τα κινητά θα γίνουν μακράν ο πιο δημοφιλής τρόπος για διαδικτυακές αγορές μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Pinterest έχουν εισαγάγει όλα τα «κουμπιά αγοράς» που επιτρέπουν στους αγοραστές να κάνουν αγορές χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από την πλατφόρμα. Και πολλοί έμποροι λιανικής έχουν εισαγάγει το checkout με ένα κλικ στους ιστότοπους τους. Αυτή η μέθοδος απαιτεί από τους αγοραστές να εισαγάγουν τα στοιχεία πληρωμής τους μία φορά και, στη συνέχεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιλογή με ένα κλικ για να πραγματοποιήσουν αγορές χωρίς να χρειάζεται να τα εισαγάγουν ξανά.

Επίσης συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των πωλήσεων η δυναμική των Millennials και Gen Zers που κατέχουν τεράστια δύναμη δαπανών. Αυτοί οι χρήστες με γνώσεις τεχνολογίας έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον όγκο, καθώς είναι πιο πιθανό να κάνουν μεγαλύτερο μερίδιο αγορών στα smartphone τους.

Αγορές από κινητό ηλεκτρονικό κατάστημα 2023

Αγορές από κινητό eshop 2023 – Πλεονεκτήματα του mobile first

Αγορές από κινητό eshop 2023, ας δούμε τα πλεονεκτήματα του Mobile-First Design

Λοιπόν, αξίζει να υιοθετήσουμε μια προσέγγιση με προτεραιότητα στο κινητό; Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους το eshop σας πρέπει να είναι πρώτα κατασκευασμένο για κινητά.

1. Μερικοί από τους πελάτες-στόχους σας είναι μόνο για κινητά
Σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κινητές συσκευές παρά από επιτραπέζιους υπολογιστές. Σύμφωνα με μελέτη του Pew Research Center, το 85% των ερωτηθέντων διαθέτει smartphone, σε σύγκριση με μόλις 77% που έχει φορητό υπολογιστή ή υπολογιστή. Αυτό ισχύει και για τα παιδιά – σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, το 69% των παιδιών έχουν τηλέφωνο μέχρι τα 12 τους χρόνια.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα μεγάλο μέρος των πελατών-στόχων σας που κατέχουν μόνο ένα smartphone. Χωρίς μια προσέγγιση σχεδίασης με πρώτο το κινητό, παρέχετε μια μη βέλτιστη εμπειρία για αυτούς τους πελάτες και δυνητικά αφήνετε χρήματα στο τραπέζι.

2. Το Mobile First προσφέρει καλύτερη εμπειρία χρήστη.
Η παραδοσιακή προσέγγιση δημιουργεί καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου σχεδιασμένα για χρήση με ποντίκι και προβολή σε μεγαλύτερες οθόνες προτού τις μειώσει ώστε να χωρέσουν σε μικρότερες οθόνες. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερης ποιότητας, λιγότερο μοντέρνους και καλαίσθητους ιστότοπους που δεν λειτουργούν όπως αναμένεται και προσφέρουν μια κατώτερη εμπειρία χρήστη. Τελικά, αυτό θα μπορούσε να καταλήξει να απομακρύνει τους πελάτες από εσάς.

Αντίθετα, μια προσέγγιση με προτεραιότητα στα κινητά σημαίνει ανάπτυξη του eshop έχοντας κατά νου τους επισκέπτες από κινητές συσκευές. Από την αρχή, σχεδιάζετε την πλοήγηση στον ιστότοπο και τις αλληλεπιδράσεις βελτιστοποιημένες για χτύπημα με ένα δάχτυλο αντί για κλικ με το ποντίκι. Ομοίως, το περιεχόμενο και η διάταξη έχουν βελτιστοποιηθεί για προβολή σε μικρότερες οθόνες.

Τα eshop που προορίζονται για κινητά ενσωματώνουν επίσης λειτουργίες φιλικές προς κινητά, όπως ειδοποιήσεις push και ολοκλήρωση αγοράς εκτός σύνδεσης. Μια τέτοια σχεδιαστική προσέγγιση έχει ως αποτέλεσμα μια ομαλή και ευχάριστη εμπειρία αγορών για τους χρήστες κινητών, η οποία μπορεί, με τη σειρά της, να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε περισσότερους δυνητικούς πελάτες και να βελτιώσετε τις πωλήσεις.

Αγορές από κινητό eshop 2023 – Γιατί είναι σημαντικό το mobile first

Αγορά από eshop με κινητό 2023
Αγορά από eshop με κινητό 2023

Αγορές από κινητό eshop 2023, συνέχεια των πλεονεκτημάτων.

3. Το Mobile-First ενισχύει τις προσπάθειές σας στο SEO. Η οργανική αναζήτηση είναι μια από τις μεγαλύτερες πηγές επισκεψιμότητας για ιστότοπους ηλεκτρονικού εμπορίου. Ως ιδιοκτήτης επιχείρησης ηλεκτρονικού εμπορίου, δεν έχετε την πολυτέλεια να αγνοήσετε τη βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης εάν θέλετε να αυξήσετε τις πωλήσεις σας. Αλλά τι σχέση έχει αυτό με τη σχεδίαση για κινητά;

Λοιπόν, τον Σεπτέμβριο του 2020, η Google μεταπήδησε στην ευρετηρίαση πρώτα για κινητά. Αυτό σημαίνει ότι η Google εξετάζει τώρα την έκδοση για κινητά για να προσδιορίσει την κατάταξη σας στις μηχανές αναζήτησης. Εάν ο ιστότοπος σας σε κινητά δεν ανταποκρίνεται, είναι αργός ή έχει λάθη, θα έχει κακή απόδοση στην κατάταξη, πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι οι δυνητικοί πελάτες δεν θα σας βρουν ποτέ.

Τα στατιστικά δείχνουν ότι το 63% της επισκεψιμότητας οργανικής αναζήτησης προέρχεται από κινητές συσκευές. Χωρίς ένα eshop που είναι καλά βελτιστοποιημένο για κινητά, κατατάσσεστε χαμηλότερα και χάνετε επισκεψιμότητα σε ανταγωνιστές που παρέχουν καλύτερη εμπειρία για κινητά.

4. Το Mobile-First σας βοηθά να δώσετε προτεραιότητα στο περιεχόμενό σας. Η μεγαλύτερη πρόκληση της σχεδίασης με προτεραιότητα στο κινητό είναι ότι έχετε έναν σημαντικά μικρότερο καμβά για να εργαστείτε. Οι επισκέπτες σας δεν θέλουν να κάνουν κύλιση σε ατελείωτες σελίδες σε μια μικρή οθόνη. Επομένως, δεν μπορείτε να γεμίσετε το eshop σας με κακό περιεχόμενο και φανταχτερά στοιχεία άνευ ουσίας. Πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε περιεχόμενο που έχει αξία για τους επισκέπτες και παρουσιάζει γρήγορα όλες τις σημαντικές πληροφορίες.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ιστότοποι που προορίζονται για κινητά τείνουν να είναι πολύ απλοί. Δεν χαραμίζουν τον χρόνο των επισκεπτών σας, αλλά βοηθούν τους υποψήφιους πελάτες να βρουν γρήγορα αυτό που αναζητούν, διευκολύνοντάς τους να κάνουν τις παραγγελίες τους.

5. Το Mobile-First βοηθά στη μεγιστοποίηση των εσόδων σας. Η υιοθέτηση μιας προσέγγισης με προτεραιότητα στα κινητά μπορεί να σας βοηθήσει να μεγιστοποιήσετε τα έσοδα και τα κέρδη σας. Επιπλέον, σας βοηθά επίσης να προσφέρετε μια ευχάριστη εμπειρία αγορών και διασφαλίζει ότι διατηρείτε το περιεχόμενο σας παραμένει απλό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες πωλήσεις.

Αυτός ο συνδυασμός αυξημένης επισκεψιμότητας στον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου σας και υψηλότερων ποσοστών μετατροπών οδηγεί σε περισσότερες πωλήσεις, έσοδα και κέρδη.

Επικοινωνήστε για μια προσφορά